Tulimme perjantaina mökille. Oli todella uskomaton kesäilta. Aurinko paistoi ja oli lämmintä. Ulkona oli viileämpää kuin sisällä. Kaikki ikkunat piti heti avata, jotta saataisiin edes pieni tulenvire sisälle. Tuuletin vielä päälle niin sai jotenkin yöllä nukuttua. Mieheni ja hänen veljensä menivät laskemaan verkkoja ja minä jäin lämmittelemään rantasaunaa.

Lauantaiaamuna ukot sitten lähtivät verkon nostoon. Itse en lähtenyt mukaan vaan jäin nurmikkoa leikkaamaan. En kuitenkaan kerennyt edes aloittamaan kun pihapiiristä alkoi kuulumaan kauheata puheensorinaa. Kalastajat ja kälyhän ne sieltä tulivat kottikärryä työnnellen. Siitä heti arvasin, että kalaa oli tullut ja paljon. Se mikä sitten jännitti oli se, että oliko kyseessä iso vai pieni katastroofi. Pienihän se sitten onneksi oli ja siitä kiittäminen oli se, että verkkoja oli laskettu vain neljä kappaletta.

815825.jpg
Meidän neljän lisäksi kaloja oli poistamassa neljä muuta tyyppiä. Siivoamiseen meni aikaa ainakin pari tuntia. Kolme porukasta siirtyi loppuvaiheessa kalojen siivoomiseen kun me muut neljä jatkoimme kalojen irrottamista.
          815845.jpg
Tässä kuvassa näkyy sitten osa meidän kalasaaliista.
815824.jpg
Kaikkiaan taisimme tällä kertaa saada muikkuja noin 20 kg.

Tällainen kalasaalis on aina työläs ja siinä on monta työvaihetta. 
Ensinnäkin kalat pitää saada ripeästi pois verkoista. Muikku pehmenee lämpimässä todella nopeasti.
Kylmäketjutus pitää säilyä mahdollisimman hyvänä alusta loppuun. Meillä on onneksi käytettävissä jäitä ja kylmää vettä. Siksi mekin tuomme aina nämä isot kalasaaliit pihapiiriin.
Toiseksi ongelma on aina tämä kalan määrä. Muikkua ei kannata pakastaa tai me emme ainakaan koskaan niin tee. Siksi alkaakin vimmattu soittokierros, että kuka ottaisi vähän muikkua. Onneksi näille kaloille löytyi ottajat ja meille jäi vain muutama kilo valmisteltavaksi.
Kolmas työvaihe on miettiminen mitä niistä valmistaa. Osan jätimme raaoiksi mutta muut savustimme.
Neljäs työvaihe on sitten savustettujen muikkujen syöminen. Tämä se taitaa kaikista vaiheista olla paras vaikka minä pidän todella paljon kaikista muistakin vaiheista.